Game barely runs after reaching main menu

We'll help you troubleshoot issues with Battlefleet Gothic: Armada.
CharmingThunder
Posts: 4
Joined: 04 May 2017, 04:53
Contact:

Game barely runs after reaching main menu

Postby CharmingThunder » 04 May 2017, 05:05

Hi, I picked up the game on the recent sale on steam as I've had my eye on it for a while.
Unfortunately the game takes an obnoxiously long time to load and when it does I'm presented with the main menu at a fairly messed up resolution. It barely runs presenting one frame every 2-5 seconds and changing the video settings does nothing.

I have tried verifying the cache on steam and running it in administrator mode.

PC specs:
CPU: AMD FX-6300 3.6Ghz
RAM: 8GB
GPU: nvidia Geforce GTX 1060
OS: win 7-64 bit

I'm happy to post any logs/diagnostics if asked, but I'm not very technically minded and haven't a clue where to find them.
Any help would be greatly appreciated!

Culexus
Posts: 2
Joined: 04 May 2017, 16:04
Contact:

Re: Game barely runs after reaching main menu

Postby Culexus » 04 May 2017, 16:17

I'm also have this problem. Also, computer dosen't react to alt+tab and windows button when it happen. New drivers for GPU and reinstall game doesn't work.

CPU Intel Core i5-6600 3.30 Hz
RAM 16 GB
GPU NVidia Geforce GTX 1060 6 GB
OS Windows 10 64 bit

DxDiag: https://drive.google.com/open?id=0B4Rbb ... VpRdzNhdHM

CharmingThunder
Posts: 4
Joined: 04 May 2017, 04:53
Contact:

Re: Game barely runs after reaching main menu

Postby CharmingThunder » 04 May 2017, 18:33

So after messing with it a little more today, I've found a workaround.
Setting the game to windowed mode (Important it's windowed NOT borderless fullscreen) makes it run properly, but this isn't really a solution, I'd like to be able to play with my actual resolution rather that a little window on my desktop. (setting the resolution too high makes the window behave oddly)

User avatar
Bosie
Posts: 556
Joined: 13 March 2016, 14:36
Contact:

Re: Game barely runs after reaching main menu

Postby Bosie » 04 May 2017, 20:29

In full screen is it trying to run at 4k?
Image
Image

Culexus
Posts: 2
Joined: 04 May 2017, 16:04
Contact:

Re: Game barely runs after reaching main menu

Postby Culexus » 04 May 2017, 20:35

Reinstall my GPU driver another time, and now this worked. BUT! In game about 75% of buttons doesn't work. I only can start a new campaign and move my ship with RMB. That's all. I can't even exit the game without alt+F4.
Omnissiah obviously cursed this game.

CharmingThunder
Posts: 4
Joined: 04 May 2017, 04:53
Contact:

Re: Game barely runs after reaching main menu

Postby CharmingThunder » 04 May 2017, 22:15

Bosie wrote:In full screen is it trying to run at 4k?


1920x1080 is my current screen resolution. (you think I'd buy the game on sale if I could afford 4k monitors? :P)

User avatar
Bosie
Posts: 556
Joined: 13 March 2016, 14:36
Contact:

Re: Game barely runs after reaching main menu

Postby Bosie » 05 May 2017, 06:13

CharmingThunder wrote:
Bosie wrote:In full screen is it trying to run at 4k?


1920x1080 is my current screen resolution. (you think I'd buy the game on sale if I could afford 4k monitors? :P)


I've had issues when I change from full screen to window or back the game had changed to 4k. I noticed as my mouse cursor was a lot smaller and slower.
Image
Image

User avatar
Blexus Falconer
Tindalos Team
Posts: 118
Joined: 03 January 2017, 16:17
Location: Angelicasta, "The Rock"
Contact:

Re: Game barely runs after reaching main menu

Postby Blexus Falconer » 09 May 2017, 10:56

Greetings Admirals,

In the past, Focus_Jolan has solved a resolution issue that looks like yours:

viewtopic.php?t=22415

Can you please try to replace your Game.ini and GameUserSettings.ini by his?

Let us know if there's an improvement.

Thank you.
A moment of Laxity spawns a lifetime of Heresy.

CharmingThunder
Posts: 4
Joined: 04 May 2017, 04:53
Contact:

Re: Game barely runs after reaching main menu

Postby CharmingThunder » 15 May 2017, 08:07

Hi, sorry I've been busy the past week and haven't had much chance to mess with the game. I tried relaunching it earlier today and for some reason it launched in VR mode (not sure how, I only have one of the really early oculus rift dev kits given to me by a mate) after disconnecting the oculus rift the game launched normally (it's still opening steamvr but the headset's disconnected so no "vr mode") and appeared to have fixed the issue.

after testing in a couple of skirmishes the game does in fact appear to be functioning normally and the framerate issues are gone in both fullscreen and fullscreen windowed.

Blexus Falconer wrote:Greetings Admirals,

In the past, Focus_Jolan has solved a resolution issue that looks like yours:

viewtopic.php?t=22415

Can you please try to replace your Game.ini and GameUserSettings.ini by his?

Let us know if there's an improvement.

Thank you.


I did replace the config after the weird VR episode but I'm not sure if it's resolved any issues or if it's changed anything (SteamVR still launches, still no framerate issues, etc...)

Thanks for the help and I'll play the game some more when I get the chance to actually test that everything is fixed


Return to “Technical Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest